Δελτίο Εκπαίδευσης & Συμπεριφοράς

 Διακρίνοντας την ανάγκη πέρα από την εμφανή αλλαγή της συμπεριφοράς ενός εκπαιδευμένου σκύλου να υπάρχει και ένα Δελτίο που να χαρακτηρίζει το επίπεδο υπακοής και κοινωνικοποίησης που μπόρεσε να επιτύχει κατά την εκπαίδευση του, παρέχω αυτήν την ταυτότητα εκπαίδευσης με σκοπό οι σκύλοι που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο πάντα με τη βοήθεια ενός ενεργού ιδιοκτήτη να απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες ζωής όχι μόνο στο κλειστό σύστημα του σπιτιού τους αλλά και κατά την Μεταφορά τους με μαζικά μέσα μεταφοράς ( πλοία , τρένα , λεωφορεία κλπ.) , Διαμονή τους ( σε ξενοδοχεία, πανσιόν κλπ. ) αλλά και κατά τις καθημερινές του Συναναστροφές και Επαφές με άγνωστους σε κοινόχρηστους χώρους ( πολυσύχναστα μέρη , Cafe κλπ. ).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση να πιστοποιεί ο εκπαιδευτής – κυναγωγός ότι ο σκύλος δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε δημόσιους χώρους , και δεν έχει να κάνει αυστηρά μόνο με το σκύλο αλλά και με τον ιδιοκτήτη του που αναλαμβάνει εξίσου το βάρος αυτής της σοβαρής διαδικασίας.

Μπορεί λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς μα καλά είναι τόσο προβληματικοί κάποιοι σκύλοι ώστε να απαιτείται τέτοια προσοχή ; Η απάντηση σε αυτό θα μπορούσε να είναι μια ερώτηση – Πως θα συμπεριφερόταν ο δικός σας ενήλικος σκύλος στο Μετρό ή σε ένα Λεωφορείο , σε ένα Café ή σε ένα Ξενοδοχείο ειδικά αν ανήκει και σε φυλή που είναι κατασκευασμένη γενετικά να προστατεύει χώρους και ιδιοκτήτη.

Αλλά ακόμα κι αν έχετε ένα τέτοιο δυνατό σκύλο και εκ του ασφαλούς δεν μπορείτε να διακρίνετε την ανασφάλεια που μπορεί να νοιώθει κάποιος με ένα πολύ μικρότερο σκυλί, τι θα συνέβαινε αν αντιστραφούν οι ρόλοι ;

Θα θέλατε τότε ο δυνατός σκύλος που συναντάται στο πάρκο και κατ’ επέκταση και ο ιδιοκτήτης του να έχει περάσει την διαδικασία αυτή και να κατέχει μια θετική πιστοποίηση εκπαίδευσης και συμπεριφοράς ;

Μήπως αυτό θα έπρεπε να ήταν και υποχρεωτικό σε μια προηγμένη κοινωνία ειδικά στις φυλές των σκύλων που έχουν συχνά προβλήματα με την συμπεριφορά τους , άλλοτε μικρά και άλλοτε θανάσιμα. Μάλλον η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι γνωστή.

  Έτσι λοιπόν το Δελτίο Εκπαίδευσης προϋποθέτει την συχνή επικοινωνία του ιδιοκτήτη του σκύλου μαζί μου έστω και στα πλαίσια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας η ακόμα και ενός email , με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση στις φαινομενικά ασήμαντες αλλά κατά τα άλλα καθοριστικές λεπτομέρειες που αναδιαμορφώνουν το χαρακτήρα του.


Tο χρονικό διάστημα ανανέωσης του Δελτίου Εκπαίδευσης είναι καθαρά εξατομικευμένο και ποικίλει καθώς η ιδιοσυγκρασία του σκύλου επηρεάζεται από την φυλή του, την ηλικία του αλλά και από εξωγενείς παράγοντες περιβάλλοντος.

   Οι σκύλοι λοιπόν που φτάνουν σε υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης  και συμπεριφοράς– υπακοής και κοινωνικοποίησης  αναρτώνται στο site αναγράφοντας και τους αντίστοιχους χαρακτηρισμούς . Αυτού του είδους η έκθεση αυξάνει τα στάνταρ και θέτει βάσεις για ακόμα καλύτερο επίπεδο συμπεριφοράς.

Εν κατακλείδι ελπίζω να συμβάλω  με αυτό τον τρόπο, στη μείωση του ρατσισμού απέναντι στους σκύλους και κατ΄επέκταση και στους ιδιοκτήτες τους καθώς επίσης και να προστατέψω λίγο τους τετράποδους φίλους τους από ατυχή περιστατικά που αναγκαστικά λόγω της έλλειψης σωστής συμπεριφοράς, κατά την διάρκεια των διακοπών αναγκάζονται σε φιλοξενία και εγκλεισμό και δη στοίβασμα σε ανοργάνωτες ή αυστηρά  μόνο εμπορικές επιχειρήσεις πανσιόν ζώων.

Bαγγέλης  Ρήγας
 Εκπαιδευτής  – Κυναγωγός – Παιδαγωγικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
Μέλος  του  Πανελληνίου  Συλλόγου  Εκπαιδευτών  Σκύλων – ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ. α.μ.  029